Osvetlenie domácnosti – kuchyňa a jedáleň

Osvetlenie sa na celkovej ročnej spotrebe elektrickej energie v domácnosti podieľa približne 20%. Niektoré priestory v domácnosti na osvetlenie náročnejšie ako druhé, platí však zásada že osvetlenie jednotlivých priestorov by malo byť v prvom rade praktické afunkčné, v druhom rade úsporné a až v poslednom rade by malo plniť efektnú a dekoračnú funkciu. Samozrejme je rozdiel v osvetlení miestností, ktoré sa počas dňa využívajú ako pracovné a tých oddychových či využívaných len sporadicky.

Kuchyňa a jedáleň

Kuchyňa je energeticky najnáročnejším miestom v domácnosti, je to aj vďaka množstvu elektrických spotrebičov ale aj vďaka potrebe použitia viacerých druhov svietidiel. Kuchyňa je presne to miesto , ktoré sa využíva väčšinou na pracovné činnosti ohľadom prípravy pokrmov, preto je veľmi dôležité dbať na správne nasvietenie pracovných plôch. Netreba sa spoliehať na jedno centrálne svietidlo, pretože by sme si mohli pri príprave jedla zacláňať, čo môže viesť k úrazom. Ideálnym podlinkovým svietidlom, ktoré ste schopný natiahnuť po celej dĺžke nad pracovnou plochou sú LED pásy. Samozrejme pri výbere LED pásov pod kuchynskú linku je potrebné zohľadniť množstvo unikajúcich pár pri varení možno ja striekajúcu vodu a iné druhy znečistenia, ktoré by pri príprave pokrmov mohli vzniknúť. Preto je ideálne použiť LED pásy s krytím minimálne IP44, ktoré sú odolné voči pare či striekajúcej vode a samozrejme umývateľné. LED pásy majú aj ďalšie výhody či už vo forme úspory energie či životnosti ale aj estetický dojem je úplne iný ako pri klasickej „neónke“ zavesenej pod linkou, pretože LED pás nie je prakticky vidieť. LED pásy sa dajú zapracovať do kuchyne na mieru tak že ich vôbec neuvidíte, dokonca sa dajú využiť aj na praktické osvetlenie vnútorných častí skriniek, pre lepšiu orientáciu v nich.

Ďalším druhom svietidla často používaného v kuchyniach sú tzv. Bodové alebo podhľadové svietidlá, tieto však plnia väčšinou len štýlovú či estetickú funkciu. Do bodových svietidiel sa používajú väčšinou halogénové žiarovky, ktoré sa ale dajú nahradiť úspornými či LED žiarovkami s rovnakou svietivosťou ale menšou spotrebou elektrickej energie.

V mnohých kuchyniach sa nachádza aj jedálenský stôl či jedálenský kút. Svietidlo nad jedálenským stolom by malo mať dostatočný rozptyl svetla na celú plochu stola a zároveň by malo byť umiestnené približne 55 až 60 centimetrov na úrovňou stola. V tomto prípade je dôležité to aby sa svetelný zdroj nenachádzal v zornom poli ľudí sediacich pri stole, ideálne je aby bol krytý nepriehľadným tienidlom, ktoré zabezpečí správny rozptyl svetla. Treba však dávať pozor na farebné tienidlá aby nedochádzalo k prenosu farby tienidla na servírované pokrmy, vhodné sú jediné tie, ktoré majú vnútornú stranu bielu. Tu je tiež vhodné použiť skôr úsporné žiarivky či LED svetelné zdroje, ktoré nie sú náchylné na skracovanie životnosti neustálim vypínaním a zapínaním.

Leave a Reply